Model standard de mormant si placare

.....In ultimii ani, in majoritatea orașelor din țară criptele pentru înhumarea decedaților se realizează din beton , cărămidă sau bolțari pentru zidărie.

Se pare că această metodă a început sa fie din ce în ce mai populară chiar și în mediul rural.  

In general acestea au o bordură din beton, sunt ridicate deasupra acesteia 30-40cm și au un capac din beton cu caracter provizoriu.

Criptele pentru înhumarea decedaților au 2-3 locuri suprapuse care sunt separate cu plăci de beton prefabricate cu o grosime de 5-6cm.

Până în urmă cu câțiva ani, partea supraterană a mormintelor se finisa prin acoperire cu tencuială drișcuită fin sau cu mozaic frecat, spălat, sau prin placare cu mozaic venețian.

In prezent datorita faptului ca piața pune la dispoziția populației la prețuri accesibile piatra naturală, din ce in ce mai multe persoane optează pentru placările cu granit natural.

In cele ce urmează ne-am propus să va prezentăm un mormânt clasic cu doua cripte suprapuse pentru înhumare decedați, placată cu un granit de 3 cm grosime.

In cazul de fata s-a optat pentru o cripta simplă cu două locuri suprapuse.

Pentru construcția criptei s-a procedat la turnarea in prealabil a unui radier dintr-un beton marca B100-150.

Pe acest radier s-au construit criptele pentru înhumare decedați din  bolțari de beton.

Dimensiunile interioare ale primei gropi sunt de 220/80/65cm, iar bolțarii au grosime de 20cm.

Pentru cripta superioara la zidurile laterale s au folosit bolțari cu grosimea de 15cm pentru a face loc la plăcile de separe cripte.

Construcția supraterană - pârțile laterale se realizează din bolțari cu grosimea de 10cm pentru a crea posibilitate etanșării criptei pentru înhumare cu plăcile de separare.

De obicei partea supraterană a mormântului are o înălțime de 30-40cm.

Peste bolțarii care formează construcția supraterană se toarnă o placă din beton armat si piua pe care urmează sa se așeze monumentul funerar.

Dimensiunile de la piuă sunt în general de 95/20/15cm.

Pentru introducerea sicriului in cripta este nevoie ca placa sa fie prevăzută cu o gaură de 180/80cm.

Această gaura trebuie acoperită cu un capac din beton.

Acest capac din beton are caracter provizoriu deoarece atunci când este nevoie acesta trebuie sa poată fi mutat.

Daca se optează pentru placarea cu granit acest capac nu-si mai are utilitate deoarece rolul acestuia va fi preluat de către capacul de granit.

 

Placarea mormintelor cu GRANIT

 

In exemplul de fata, modelul de placare ales este unul simplu, durabil , si care a fost testat de către firme cu experiența in domeniu de cel puțin 30 ani.

Placarea pe care am ales-o ca si exemplu are următoarele caracteristici.

1.      Granit gri, rezistent, si care are cel mai bun raport preț calitate.

Granitul gri este rezistent la variațiile mari de temperatura, (-40 - +60) grade Celsius , razele solare ,ploi, zapezi, samd.

Acesta poate sa provină din diverse tari, ceea ce face sa aibă diferite nuanțe de culoare, si eventual chiar si de preț (Italia, India, China, Egipt...).

2.      Pentru lipire plăcilor de granit se folosește adeziv de exterior flexibil.

 

Avantajele acestei metode sunt următoarele:

    a)                   Realizarea unui finisaj de calitate, rezistent in timp, ușor de întreținut și care are un aspect plăcut .

    b)                   Costuri rezonabile si accesibile pentru majoritatea populației.

    c)                    Posibilitatea acordării garanției atât pentru GRANIT (perioade mari) ca si material cit si pentru lucrare, funcție de garanția pe care o da producătorul de adezivi.

 

 

In general, datorită faptului că bolțarii sunt standard iar dimensiunile criptei sunt în principiu tot standard, cantitatea de granit necesară pentru placarea unui mormânt este în genere de 10mp cu o toleranță de +/-10%.

 

In țară deja există cimitire care încearcă sa găsească soluții pentru standardizarea mormintelor, astfel încât rezultatul final să ducă la costuri cit mai reduse, rapiditate in execuție și mai ales sa se obțină o aliniere a acestora cât mai bună pentru ca accesul sa fie mai comod.

 

Majoritatea cimitirelor care s-au înființat în ultimii ani sau extinderile ale celor mai vechi, au adoptat metode care sa duca la standardizarea lucrărilor, iar rezultatul final s-a dovedit a fi unul spectaculos.

 DESCARCA PDF

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.