Montajul unui monument funerar

Tipuri de montaj

                Montajul pe buloane – presupune găurirea monumentului , a postamentului din marmură sau granit precum si a postamentului din beton. După găurire se introduce fier beton , bară filetată din fier sau bară filetată din oțel inox. Lungimea barei filetate trebuie să fie egală cu suma lungimilor găurilor date în monumentul funerar , postament și marmură sau granit și postamentul din beton , minus 1-2 cm spațiu lăsat gol pentru a permite poziționarea monumentului perfect vertical și reglarea monumentului într-o poziție corectă.

                Montajul monumentului funerar cu cep – presupune decuparea în prealabil din placa de marmură sau granit a unei limbi , care ulterior va fi introdusă în postamentul din beton .

Adezivii folosiți

                În practică atunci când dorim montarea unui produs din marmură sau granit la exterior trebuie să  ținem cont de zona și climatul  unde va  fi montat produsul ( intemperii și temperaturile maxime și minime ).

                În general marmura și granitul se montează cu adezivi speciali , iar in acest moment aceștia se pot găsi ușor pe piața din România. Asta nu înseamnă că nu putem apela și la alte produse cum ar fi silicon special de lipit sau ancore chimice.

                Trebuie ținut cont însă că în țara noastră este nevoie de o soluție tehnică ce poate permite cicluri repetate de îngheț – dezgheț fără a afecta monumentul funerar , mai exact este nevoie de o soluție tehnică cu un adeziv/ silicon ușor flexibil , care sa nu crape după aceste diferențe majore de temperatură.

Montajul cu cep sau pe buloane?

                - Depinde de monumentul ales , dar din experiența noastră de peste 20 de ani în domeniu , am observat că sunt mult mai rezistente monumentele funerare montate cu cep.

                Monumentul funerar montat cu cep se comportă la fel ca un stâlp din beton , cepul fiind realizat direct în placa din marmură sau granit , nu aplicat.

                Cea mai des folosită metodă de montaj pentru crucile de marmură sau granit este însă cea pe buloane deoarece timpul alocat în general pentru montaj este foarte scurt , sub 60 de minute.

                Comparativ cu montajul pe buloane , montajul cu cep presupune un efort suplimentar pentru pregătirea , tăierea cepului , realizarea găurii în postamentul din beton unde va fi introdus cepul. În general montajul cu cep durează minim 90 de minute. În cazul în care postamentul din beton este turnat cu gaură în interior , timpul alocat montajului se va reduce semnificativ.

                Deși este un procedeu complicat în primă fază montajul monumentului funerar cu cep este mult mai sigur , riscul ca monumentul funerar să se miște după repetate cicluri de îngheț – dezgheț este mult mai mic.

                În cazul montajului cu buloane , cu cât înălțimea monumentului este mai mare cu atât riscul ca acesta să se desprindă în timp este mai mare. Nu spunem ca montajul cu buloane nu este un procedeu bun , numai că implică anumite riscuri , iar dimensiunile monumentului funerar trebuie sa permită montajul prin acest procedeu .

                Trebuie sa luăm în considerare următoarele:

                - cu cât înălțimea monumentului funerar este mai mică cu atât mai bine

                -cu cât grosimea monumentului este mai mare , cu atât mai bine (minim 6 cm )

                -cu cât grosimea buloanelor folosite și adâncimea în cruce și în postament sunt mai mari cu atât mai bine.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.