Sablarea sau inscripționarea monumentelor funerare

Sablarea sau inscripționarea monumentelor funerare

 

Sablarea este un procedeu vechi de zeci de ani dar este totuși nou apărut în industria prelucrării monumentelor funerare. Sablarea sau inscripționarea crucilor din marmură sau granit constă în lovirea la presiuni foarte mari a suprafeței materialului cu alice de siliciu, oxid de aluminiu sau alte materiale special concepute pentru fiecare procedeu specific de sablare.

Inscripționarea monumentelor funerare se desfășoară în mai multe etape:

 

  1. Stabilirea textului ce urmează a fi inscripționat

Stabilirea caracterelor folosite urmată de realizarea pe calculator a modelului ce urmează a fi transpus pe monumentul funerar. Aici trebuie ținut cont de dimensiunea caracterelor folosite, diacritice și grosimea literelor, în cazul în care pașii nu sunt urmați cu strictețe modelul transpus pe monumentul funerare nu va fi sablat corespunzător sau nu se va vedea corect în realitate.

  1. Decuparea modelului pe imprimanta cutter plotter

Decuparea modelului pe imprimanta cutter plotter este un procedeu relativ simplu, după ce materialul folosit pentru decupare ( folie sablare ) este calibrat iar acum care îl va tăia va avea presiunea de taiere corect stabilită.

Marginile literelor trebuie decupate în totalitate altfel atunci când se va crea negativul dezlipirea acestora poate fi o problemă, de asemenea forma literelor se poate modifica vizibil daca decuparea nu este făcută corect.

  1. Lipirea modelului pe monumentul funerar

Lipirea modelului realizat cu cutter plotterul pe monumentul funerar este un procedeu minuțios pentru ca folia de sablare trebuie să fie lipită pe toată suprafața materialului fără bule de aer altfel materialul abraziv folosit pentru sablare va penetra folia iar monumentul funerar va fi sablat și în anumite zone unde nu se dorește acest lucru.

De asemenea folia de sablare trebuie lipită cu modelul centrat pe monumentul funerar altfel scrisul sau modelul nu se va vedea corect, acestea se pot vedea puțin oblice, nu se vor vedea la orizontală fata de monumentul funerar care este vertical.

  1. Decuparea literelor sau modelului

Se poate face înainte ca folia de sablare să fie lipită pe cruce sau se poate face ulterior.  Procedeul este unul minuțios deoarece literele sau modelul trebuie sa fie decupate cu atenție altfel putem dezlipi și detalii importante.

  1. Sablarea monumentului funerar

Este pasul cel mai important din procesul de inscripționare a monumentului funerar. Sablarea trebuie făcută în adâncime, de obicei 1-3 mm pentru a rezista în timp și pentru a proteja vopseaua. Expunerea îndelungată a monumentului la sablare poate deteriora folia de sablare și automat suprafața materialului poate fi afectată.

  1. Vopsirea scrisului sau a modelului

Vopsirea scrisului sau a modelului se face de obicei pentru a evidenția modelul sau scrisul sablat. Vopsirea trebuie făcută cu o vopsea rezistentă la intemperii, eventual una auto. Desigur se pot folosi și alte vopseluri rezistente la intemperii dar cel mai uzual se vor folosi vopselurile auto pentru ușurința lor în aplicare și rezistența lor în timp.

Inscripționarea monumentelor funerare prin sablare este un procedeu care permite realizarea unui model pe marmură sau pe granit mult mai rapid decât în cazul cioplirii la daltă.

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.