- Admin Admin
- Noutăți
- 0 likes
- 70 views
- 0 comments
Pietrele funerare sunt monumente importante ce fac parte din traditia oricare familii crestine. Insa, odata cu trecerea timpului, aceste edificii se pot deteriora din cauza unui numar variat de factori precum conditii meteorologice neprielnice, trecerea timpului sau chiar din cauza unei intretineri neadecvate.
De cele mai multe ori, monumentele funerare sunt construite astfel incat sa reziste multe decenii, insa in cazul in care observati semne ca un monument este intr-o conditie degradata, va fi necesar sa apelati la servicii specializate de restaurare pentru a-l readuce la forma initiala.
Aceasta actiune trebuie indeplinita o data la cativa ani, insa multe persoane nu stiu exact ce semne trebuie sa urmareasca pentru a decide daca monumentul are nevoie de un astfel de serviciu sau nu. De cele mai multe ori, exista 4 indicii ce va vor arata ca un monument funerar trebuie restaurat, acestea fiind urmatoarele:
1. Inscriptiile si design-ul nu mai sunt usor de inteles
Literele, dar si aspectul general al monumentului funerar pot suferi odata cu trecerea timpului, de cele mai multe ori fiind adaugat un strat suparator de murdarie. In cazul in care textul si imaginile nu mai pot fi observate cu usurinta, va fi necesar sa fie curatat in mod profesionist, o rutina recomandata ce trebuie indeplinita o data pe an. In acest fel, piatra va fi curata si va arata ca la inceput.
2. Ciobiri sau crapaturi prezente pe monumentul funerar
Avand in vedere ca monumentul funerar infrunta in fiecare zi conditii meteorologice extreme precum ploaie, grindina, ninsoare, caldura excesiva, dar si alte elemente naturale asemanatoare, exista posibilitatea ca acesta sa inceapa sa se deterioreze la un moment dat. Cat de repede se intampla acest lucru poate tine si de calitatea materialelor folosite, precum si de calitatea montajului monumentului.
Ciobirile si crapaturile sunt o problema des intalnita, mai ales printre cele mai vechi monumente si cruci funerare, acestea putand afecta integritatea si durabilitatea in timp. Atunci cand sunt realizate lucrari de mentenanta, nu de putine ori se intampla ca mici pietre sa zboare din cauza echipamentelor de tuns iarba sau sa se realizeze ciocniri accidentale ce pot ciobi monumentul. Daca sunt lasate nereparate, odata cu trecerea timpului, acestea pot deveni crapaturi serioase ce pot agrava si mai mult problema si pot arata inestetic. O echipa profesionista poate fi de mare ajutor in astfel de momente, aceasta avand abilitatea de a restaura si a corecta orice neregula, oferind in acest fel o viata lunga, dar si un aspect perfect. Desigur, daca monumentul funerar este vechi sau foarte uzat, puteti decide sa cumparati unul nou si sa-l inlocuiti pe cel initial.
3. Fundatia devine instabila
Unul dintre cele mai importante semne ce trebuie luate in considerare este atunci cand fundatia monumentului devine instabila. La un moment dat, exista posibilitatea ca orice monument de acest fel sa se confrunte cu o astfel de problema, atat pamantul din jur, cat si cel de sub piatra sa se erodeze si sa provoace o inclinare a fundatiei. Acest lucru poate prezenta o complicatie ce nu va afecta doar aspectul, ci si siguranta persoanelor prezente imprejur. Prin adaugarea unui strat de ciment sau de granit intre pamant si fundatie, monumentul va fi stabilizat, iar riscul de a cadea si a se deteriora iremediabil este redus la zero.
4. Dezvoltarea vegetatiei
O problema des intalnita ce poate avaria monumentul funerar, dar si care ii poate influenta in mod negativ aspectul este dezvoltarea vegetatiei. Plantele precum iedera, lichenii sau muschii pot accelera deteriorarea pietrei, iar in cazul plantelor cu radacini mari, acestea pot penetra fundatia si pot provoca o instabilitate ce poate pune in pericol intregul ansamblu. O curatare regulata a monumentului, dar si a plantelor din jurul acesteia este o actiune necesara pentru a stopa agravarea problemelor si a mentine piatra in cele mai bune conditii.
Piatra funerara este un monument ridicat in cinstea unei persoane decedate, de aceea va fi esential ca aceasta sa fie mentinuta intr-o stare cat mai buna. Nenumarate dificultati pot interveni in decursul timpului, dificultati ce sunt in principal provocate de vreme, vegetatie, dar si de posibile ciocniri accidentale, insa cu toate acestea, daca sunt luate masuri din timp, problemele pot fi remediate, iar piatra poate fi pastrata in conditii excelente.
Curatenia, dar si lucrarile de mentenanta regulate, realizate de dumneavoastra sau de o echipa profesionista vor mentine aspectul, durabilitatea, cat si o integritate corespunzatoare. Este responsabilitatea celor care au ramas in urma sa pastreze locul de veci al inaintasilor intr-o stare cat mai buna, acesta fiind un monument important ce face legatura intre trecut, prezent si viitor.
Comments (0)